Indonesien – Bali


Jag besökte Bali första gången tillsammans med min make 1976 och de närmaste decennierna gjorde vi många fler resor dit. Mitt senaste besök var 2019.

1976 bodde vi på Kuta Beach och gjorde utflykter runt ön. På 70-talet hade de stora turistströmmarna ännu inte börjat hitta dit och det var verkligen ett paradis.

Men snart kom allt fler turister inte minst australiensare. Framför allt turistorterna förändrades. Det enkla, idylliska bungalowhotell där vi brukade bo revs. Och ersattes av ett Hard Rock Café. De gator som helt nyligen hade varit nästan tomma fylldes av motorcyklar och bilar. Vi såg oss om efter mera orörda resmål.

Det dröjde sedan ända till 2013 innan jag återvände nästa gång. Efter några dagar på Kuta Beach fortsatte jag till Ubud i inlandet. Även dit hade det moderna turistsamhället kommit, men på landsbygden levde den gamla kulturen kvar. Den präglades i hög grad av religionen, en speciellt balinesisk form av hinduism.

De terrasserade risfälten fanns kvar även om vattenbufflarna ersatts av bensindrivna plogar.

Jag har hunnit bli betydligt äldre och senaste åren har jag prövat på bekvämare sätt att resa och gjort några kryssningar. En kryssning 2019 gick från Aukland på Nya Zeeland till Bali. Jag bodde på ett modernt hotell vid stranden, men hyrde en bil och åkte in i landet och märkte åter att om man lämnade de större vägarna var Bali fortfarande ett fantastiskt traditionellt samhälle.

Religionen var viktig och templen besöktes flitigt med offergåvor. Men också dit hade den moderna turismen nått och man hade satt upp skyltar att drones var förbjudna.