Masajer i Kenya

Jag kom i kontakt med masajer när jag arbetade i Tanzania under 1960-70 talet. Några var patienter, någon var student vid den skola för Medical Assistants där jag arbetade och några var guider under de safaris jag gjorde under och före den här perioden.

Med det var först när jag gjorde en safari tillsammans med min syster Ingrid 2007 som jag kom i närmare kontakt med människorna och kulturen i en masajby nära Amboseli. Det har senare blivit många fler besök där och jag har haft glädjen se hur Selenkay concervancy har utvecklats. Djurlivet har blivit mycket rikligare och skolor och nya brunnar har kommit till byarna.

Concervancykonceptet är ett mycket bra sätt att kombinera bevarande av djurlivet men en varsam turism och ge masajerna en möjlighet till inkomster och arbetstillfällen samtidigt som de behåller den traditionella kulturen och äganderätten till sin mark.

Jag och min syster har återvänt många gånger till Kenya efter safarin 2007. Våra favoritställen är Porini Amboseli i Selenkay concervancy och Porini Lion som ligger i Olare Motorogi Conservancy invid Masai Mara Game Reserve. Också där har vi genom vår guide kommit i kontakt med hans familj, en skola och en liten sjukstuga i närheten.

Vi hade bokat en ny safari till Porini Lion i höst. Tyvärr var det inte möjligt att åka på grund av Covid-19, men vi hoppas på nästa år. Den utomordentligt hjälpsamma personalen innebär att det går att uppleva vildmarken med det rikliga djurlivet trots att vi båda är 80+. Vi vill också gärna återse våra vänner.

Min syster Ingrid visar film i kameran för masajpojkar

Jag får ett halsband av masajkvinna

Morani, masajkrigare med zebuboskap

Masajkvinnor med åsnor på väg att hämta vatten vid brunn två timmar bort

Två unga masajer slaktar en get

Masajkvinna bygger hydda med dynga. Pärlsmyckerna bärs till vardag och fest.

Småskola. Barnen som har maa som modersmål börjar redan från första klass med swahili och engelska. Kunskapstörsten är stor.

Småskola i Talek