Livet i Thailand

Många av de resor min man och jag gjorde gick till länder i Asien. Det innebar långa resor från Sverige innan vi kom till utgångspunkten för våra resor.

Thailand var en av våra favoritdestinationer. Vår första gemensamma utlandsresa 1976 gick dit. Jag har ett härligt minne från den resan. Vi besökte Lumpini park i Bangkok en söndag. Många thailändska familjer hade picknick på gräsmattan och vi köpte en tallrik soppa och satte oss bland de andra. Nära oss satt en storfamilj och åt. Barnen var nyfikna på oss. Vi hade inget gemensamt språk men log mot varandra. De avslutade sin måltid med stora klyftor vattenmelon och gammelfarmor skar genast ett par bitar som ett barnbarn blygt bar fram till oss.

När vi blev äldre och också jag blev pensionär började vi se oss om efter ett ställe där vi kunde bo vintertid mellan våra resor.

Av en slump kom vi i kontakt med Scandinavian village ett boende för skandinaviska 55+ are. Skandinavian village ligger i Bangsaen i östra delen av Thailand bara en timme med bil från den internationella flygplatsen. Bangsaen är en universitetsstad vid kusten. Det finns inte många internationella turister. Däremot är staden med dess fina stränder och många skaldjursrestauranger mycket populär bland thailändska turister som kommer från Bangkok varje weekend. Det var en av de saker som lockade oss, att det var ett genuint thailändskt samhälle.

På Scandinavian village fanns tre hus med sammanlagt 90 våningar. Med tiden byggdes också sex penthouses. Det fanns också administrationsbyggnades, ett välutrustat gym, en matsal och sist men inte minst en jättestor pool, 135 meter lång. Vill man hellre bada i havet tar det cirka 10 minuter med vår lilla minibuss.

Vi kom dit 2004. Tyvärr råkade min man redan första året ut för en svår olycka och vi fick stanna i Sverige några vintrar. Sedan han dött 2010 har jag återvänt varje vinter och trivs lika bra, det är verkligen ett paradis. Man kan få hjälp med vad man önskar och kan välja att var ensam eller delta i gemensamma aktiviteter, till exempel som här vattengympa.

Jag skall inte berätta allt. Den som är intresserad kan läsa mycket mer på den här länken.

Jag hade gärna återvänt även denna vinter 2020-21 men tyvärr har Covid-19 kommit emellan. Thailand har visserligen klarat sig mycket lindrigt undan. Men har nästan helt stängt ner landets gränder. Dessutom avråder UD från resor utanför EU så jag får drömma om att det går bättre nästa år.

En av mina favoritsysselsättningar under mina resor inte minst i Thailand är att besöka lokala marknader. Livligt folkliv och fina färska råvaror inte minst fisk och skaldjur.