Och så var det 3je november

I dag väljer USA president.

Eftersom USA ligger tidsmässigt många timmar efter Sverige lär vi inte få några intressanta resultat förrän i morgon, men spänningen stiger.

Vi får hoppas att valresultatet blir så solklart att det inte behöver dras i långbänk med jurister och domstolar inblandade. Jag hoppas också att de mörka krafter som ser som sin uppgift att sabotera ett ordnat valdeltagande kan hållas i schack.

Biden har visserligen inte gjort något större intryck på mig. Jag är häpen över att man i hans ålder vill och tror sig kapabel att vara USA:s president. Men allt annat än Trumph innebär en vinst för världen och demokratin. Man kan hoppas att han om han vinner ser till att skaffa sig kloka rådgivare och lita på dem. Och inte minst att han till skillnad från Trumph kommer att lita på experter och vetenskap och inte följa sina egna nycker.

Det känns bra att han åtminstone säger att han skall bli en president för hela folket.

Om Biden vinner kan man också hoppas att Obamacare inte skrotas, att de goda förbindelserna med allierade länder återupprättas, att USA återtar sin rättmätiga plats bland länder som arbetar för en tryggad framtid, WHO, Parisavtalet för att nämna några. Och att han inte känner samhörigheter med despoter från övriga världen.

Just nu förbereder jag mig genom att läsa Reinfeldts bok: 3 november 2020 ödesvalet som ger en god bakgrund till hur ett val går till i USA.

Lämna ett svar