Myanmar

Jag har ju skrivit om resor till Myanmar under Några av många resor på den här WEB-sidan . Jag slutade den beskrivningen i en ganska optimistisk anda.

Ett mycket fattigt land med drygt 50 millioner innevånare hade efter många års militärdiktatur börjat ta de första försiktiga stegen mot demokrati och börjat öppna sig mer emot omvärlden.

Det är hjärtskärande att nu uppleva att allt krossats sedan militären i en kupp återtagit diktatorisk makt sedan de lidit ett stort nederlag i ett val i november. Denna gång blev reaktionen från befolkningen som fått uppleva en grad av frihet och ökad kontakt med omvärlden mycket stark och det har blivit omfattande demonstrationer. Militären har svarat med brutalt våld. I går dödades 38 människor.

Aung San Suu Kyi som spelat en stor roll i utvecklingen och är ledare för det parti som vann valet har tagits i förvar och inte synts till efter kuppen.

Situationen kompliceras av att Kina har ett stort inflytande i landet och de närliggande staterna är tveksamma att lägga sig i vad som upplevs som interna problem. Thailand till exempel styrs också av militären efter en kupp för några år sedan.

Jag följer utvecklingen, men känner mig mycket pessimistisk just nu. Det verkar inte finnas någon möjlig “happy end”.

Buddistiska munknoviser. Har dom här barnen en framtid?

Lämna ett svar