Covid-19

I dag fick jag veta att en av mina fotovänner på Internet dött i Covid-19.

Vi hade visserligen aldrig träffats personligen men han var mycket aktiv i det forum på iStock photo som vi båda tillhörde och jag kände honom väl därifrån sedan mer än 10 år tillbaka. Han var kunnig och hjälpsam och en mycket duktig fotograf och vi delade vårt intresse för fotografering av vilda djur. Det här är en grupp som inte bara pratar foto utan vi har lärt känna varandra på andra sätt också. För en tid sedan upphörde hanns inlägg utan förvarning. En annan av vännerna på samma forum hade fått ett par SMS som berättade att han blivit inlags på sjukhus och testats positiv för Covid-19. Sedan upphörde all information och nu kommer beskedet att han är död. 69 år gammal, aktiv och inga kända allvarliga sjukdomar. Det är sorgligt och obegripligt. Hittills hade ingen i min omgivning blivit allvarligt drabbad även om sjukdomsfall förekommit.

Annars har jag nu fått tid för min första vaccinspruta 17 mars. Tyvärr planeras nästa först 19 maj.

Jag fick i samband med beskedet i går om tid också veta att jag skulle vaccineras med Astra Zenikas vaccin.

Samtidigt kom beskedet att Danmark pausat vaccinerandet med AZ för att utreda en eventuell biverkan och även andra länder har tagit en paus. Det rör sig tydligen om ett antal fall av blodpropp. I Sverige två fall på en million givna doser, knappast mer än som vanligen förekommer i en så stor population där dessutom en stor del av de vaccinerade är gamla. Det här skrämmer mig inte – står dessutom redan på blodförtunnande medicin på grund av ett flimmer.

Och så kom i dag besked att AZ skulle leverera betydligt färre doser än planerat. Hoppas verkligen att det inte innebär att min vaccination blir fördröjd. Jag hade i stället så smått börjat spekulera i att diskussionen om biverkningar kanske skulle få människor att tacka nej till AZ-vaccin så att jag skulle kunna få min andra dos tidigare. Känner mig en smula ambivalent med det eftersom jag ju faktiskt vill uppmana alla att inte låta sig skrämmas upp i onödan utan tacka ja till vaccinet.

Lämna ett svar