Strömming

Var det bättre förr? Mycket har onekligen blivit bättre under min livstid. Livet har på många sätt blivit bekvämare, Jag behöver bara tänka på hur jag nu inför påsken kan beställa hem mat på nätet och få det levererat rakt in i köket, ja till och med vin till maten kan jag få på samma sätt. Och jag kan lägga upp ett litet förråd av mat så jag klarade mig ett tag eftersom jag har en frys. Jag minns när de första frysarna kom. Det vill säga till att börja med var det bara ett frysfack och man förundrade sig över att man kunde köpa fina frysta gröna ärtor från Findus året om. Tidigare var det bara konservburkar som gällde.

Men annat har blivit sämre. Jag läser i DN om Rune Wikström, fiskare på Möja som lägger ut sina strömmingsskötar som han gjort i många år och nu är glad att få tre kilo fisk. Tankarna går till alla gånger min man och jag gick ut tidiga morgnar och tog upp våra skötar eller ryckte strömming i solens sken. Vi kunde alltid räkna med strömming så att det räckte till oss att festa på stekt, inlagd, rökt med färsk potatis eller på en knäckebrödsmörgås. Det räckte också till så att vi kunde dela med oss till släkt och vänner. En rekordmorgon blev det 11 hinkar strömming på våra två skötar, det var knappt att jag orkade dra upp dem. Nu berättat Rune om hur strömmingen minskat och det mycket av det som finns kvar tas upp av stora trålare och går till fiskmjöl. Själv lägger jag inte skötar längre, men nu finns strömming inte längre med i sortimentet när jag beställer he min påskmat.

Gösta med strömmingssköte

Lämna ett svar