Ljudbok

Så har ljudboksversionen av min självbiografi äntligen blivit publicerad. En talbok hos Legimus har kommit tidigare, men den är endast tillgänglig för den som har lässvårigheter eller behöver hörselträning.

Jag hade trott att inläsningen av ljudboken skulle vara problemfri. Jag fick ha synpunkter på inläsare och önskade en kvinna med ganska mörk röst. Det borde förstås vara en kvinna eftersom det handlade om en kvinnas liv och själv har jag med min dövhet svårt för alltför ljusa röster.

Allt verkade bra. Jag fick lyssna på en bok med “min” inläsare och efter några månader fick jag besked att ljudboken nu publicerats. Tyvärr upptäckte jag en hel del felaktigheter och boken drogs genast in. Jag har sedan men hjälp av ansvarig ljudtekniker som varit mycket hjälpsam och angelägen att allt skall bli bra korrekturlyssnat och rättat och till slut har boken åter publicets och finns nu tillgänglig till exempel här: https://www.storytel.com/se/sv/books/2412748-Livet-%C3%B6ppnar-d%C3%B6rrar–men-du-m%C3%A5ste-sj%C3%A4lv-g%C3%A5-in

Nackdelen är att ljudboken naturligtvis inte visar några bilder på människor och miljöer. Legimus talbok är textad och där finns bilderna med.

Själv har jag senare år lyssnat till allt mer tal- och ljudböcker eftersom jag behövt träna upp min CI-hörsel. Mer om min hörsel klicka: HÄR

Fördelen med ljudböcker är att man för en rimlig summa har tillgång till ett stort antal böcker av olika slag utan att behöva ta sig till bibliotek eller bokhandel. Det är därför lätt att pröva på böcker som man annars inte skulle ha köpt.

Nackdelen är att det är svårt att inte tappa tråden och låta tankarna vandra iväg eller till och med nicka till om det blir ett mindre intressant avsnitt. Jag är normalt snabbläsare. Man kan anpassa hastigheten på uppläsningen, men om man som jag hör illa blir det snarare aktuellt att minska än öka hastigheten. Med min dåliga hörsel har jag också ibland svårt att uppfatta namn på personer och platser, särskilt utländska och då tappar jag också tråden.

Det är inte heller lika lätt som i en pappersbok att bläddra tillbaka och hitta ett ställe som man vill kontrollera.

Trots nackdelarna är jag mycket glad åt möjligheten att strömma böcker från min iPhone till mina Cochleaimplantat och är därför glad att min bok också blivit tillgänglig i den formen. Föresten har den kommit som e-bok också om någon föredrar det.

Det finns en trevlig Facebookgrupp där man kan få förslag på nya och gamla spännande böcker Klicka här

Lämna ett svar